Mity żywieniowe XXI wieku

Mity żywieniowe XXI wiekuW dzisiejszych czasach, zdrowe odżywianie stało się bardzo modne. Coraz częściej, możemy się spotkać z nowymi sklepami ze zdrową żywnością czy ekologiczną itp. Również, w Internecie znajdziemy bardzo dużo o zdrowych dietach, prawidłowym odżywaniu i stosowaniu różnych naturalnych specyfików. Jednak nie wszystkie informacje się pokrywają. Tak, więc mamy do czynienia z ogromem mitów krążących w sieci.

Tajemnice olejów

Według wielu źródeł, nasze posiłki powinny być w stosowny sposób przyrządzone. W tym przypadku chodzi o naczynia, czyli podstawy. Mam tu na myśli garnki różnego rodzaju, parowary, a także oleje, na, których przygotujemy nasz posiłek jak np. olej ryżowy czy tez bardziej popularna, oliwa z oliwek. Jeśli chodzi o olej ryzowy, to bardzo mało osób w ogóle miało z nim do czynienia i bardzo mała liczba z niego korzysta. Jest jednak coś, o czym powinniśmy wiedzieć na jego temat – temperatura dymienia tego oleju jest bardzo wysoka. Co to oznacza dla wielbicieli zdrowych posiłków? Znaczy, że możesz dłużej smażyć swoje potrawy niż na tradycyjnej oliwie, ponieważ nie spalą się one tak szybko.

Kiedy i jak?

Bardzo istotną kwestią w zdrowym odżywianiu, jest również sprawa porządnego wyznaczenia czasu, w jakim będziemy spożywać posiłki. Jeśli chodzi o śniadanie, to możemy się najeść, ale też nie przesadzać i się nie przejadać tak, żeby się z miejsca nie ruszyć, bo nie o to chodzi. Możemy zrobić sobie omlet lub owsiankę, ponieważ te posiłki są sycące i nie będziemy zaraz głodni. Kolejne powinny być coraz lżejsze.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *