Sokowirówka czy wyciskarka?

Sokowirówka czy wyciskarka?Sokowirówka lub wyciskarka powinna już dawno zagościć w naszym domu, jeśli jesteśmy wielbicielami zdrowego odzywania. Od dawna wiadomo, że wyciskane świeżo soki to bomby witaminowe. Jeśli jednak nie masz żadnego z ww. sprzętów to czas wybrać się do sklepu. Jednak wybór nie jest wcale prosty. W sklepach mamy bardzo wiele różnych rodzajów, firm i budowy sprzętów do wyciskania soków. Jak zdecydować się na jeden?

Sokowirówki

Są one najczęściej spotykane i znacznie tańsze od wyciskarek. Zawierają one sito, które jest wyposażone w małe noże, które tną na małe kawałki owoce, a następnie przecierają. Kiedy sokowirówka pracuje, jej sito obraca się z bardzo dużą prędkością zależną od wybranego modelu.

Sok, jaki uzyskamy przy pomocy sokowirówki jest rzadki oraz klarowny, a także zawiera mniejszą ilość witamin niż ten uzyskany poprzez użycie wyciskarki. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ sokowirówka nie potrafi wyciągnąć wszystkich ważnych składników z wyciskanych produktów, pozostawiając dość mokre odpadki.

Wyciskarki

Znacznie wolniej, ale efektywniej niż sokowirówka, działa wyciskarka. Nie posiadają one noży, ale tzw. Ślimaka. Wyciskanie soku polega na miażdżeniu produktów, dzięki czemu nasz sok nie jest napowietrzony ani nagrzany, co pozwala zatrzymać cenne właściwości wewnątrz. Dzieje się tak dzięki prędkości, z jaką obraca się wałek. Dzięki temu, że jego ruchy są wolniejsze, produkcja soku przebiega wolniej, ale mamy suchą pulpę.

Sok, jaki uzyskamy dzięki użyciu wyciskarki jest nie tylko gęsty, ale i mniej klarowny. Dzięki temu zawiera nie tylko duże ilości witamin, ale także enzymów oraz składników odżywczych, które nie są zabijane w procesie wyciskania jak dzieje się w przypadku sokowirówki.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *